In het nieuws
Wij brengen u graag op de hoogte van de volgende nieuwsberichten:
Week van de Toegankelijkheid
Beste mensen,
Jaarlijks wordt in de eerste week van oktober de ‘Week van de Toegankelijkheid’ gehouden.
Het Platform Gehandicaptenbeleid Vijfheerenlanden (PGVHL) heeft in die week op diverse markten aan het publiek laten zien hoe belangrijk het is dat ook mensen met een beperking volop mee kunnen doen. Belangrijk is dan dat niet alleen winkels en openbare gebouwen, maar ook de openbare ruimte met straten en trottoirs goed toegankelijk zijn.
Het Platform heeft ter gelegenheid van de ‘Week van de Toegankelijkheid’ een flyer gemaakt met de titel:
‘Help Mee aan een Toegankelijk Vijfheerenlanden voor Iedereen!
U kunt meehelpen door zelf obstakels te melden, die u tegenkomt in de Openbare Ruimte via de website van de gemeente.
Wilt u de flyer inzien? Dat kan door op deze link te klikken.
Met vriendelijke groet,
namens Platform Gehandicaptenbeleid Vijfheerenlanden
Greet Bos-Schep, secretaris
In het nieuws:
In de krant:
In het AD van 5 oktober 2023 stond het volgende artikel:
In de rolstoel een beperking ervaren op de markt in Leerdam: ‘Nooit bij stilgestaan hoe lastig dit is’
Stoepje op, drempeltje over, zigzaggend over de markt waar je al slalommend het winkelende publiek en het straatmeubilair moet ontwijken. Dat valt nog niet mee voor wie zonder beperking een scootmobiel, rolstoel of blindegeleidestok uitprobeert. ,,Nu realiseer ik me pas hoe lastig dit eigenlijk is. Nooit bij stilgestaan”, merkt Claudia de Koster-Dekker op als ze weer opstaat uit de rolstoel.
Je leest het hele artikel op de website van het AD.
In de krant:
Mensen met beperking helpen Vijfheerenlanden met betere toegankelijkheid: "Het moet normaal worden".
In het AD van 2 oktober heeft een artikel gestaan over hoe mensen met beperking gemeente Vijfheerenlanden helpen met betere toegankelijkheid. Je kunt dit artikel lezen door hier te klikken.
Mooi vervolg Gemeente Parkeer Kaart (GPK)
Help Mee aan een Toegankelijk Vijfheerenlanden voor Iedereen!
Fotocredits: RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Wij zijn als Platform Gehandicaptenbeleid VHL benaderd over de hoge kosten voor een Gehandicapten-ParkeerKaart (GPK) per 2022 in Vijfheerenlanden.
Wat hebben wij ondernomen:
- Wij hebben die hoge kosten vorig jaar voor de zomer ambtelijk aangekaart bij het Sociaal Domein van de gemeente.
- Na de zomer hebben wij samen met de ASD, adviesraad Sociaal Domein, navraag gedaan. Toen bleek dat de GPK geen WMO-voorziening is, maar valt onder de legesverordening. De legesverordening wordt vastgesteld door de Gemeenteraad.
- Wij werden onaangenaam verrast toen bleek dat bij de vaststelling van de leges voor een GPK voor 2023 niet een verlaging van de kosten, maar een verhoging werd vastgesteld en wel van 210,- Euro naar 223,- Euro
- De gemeente hanteert nu een kostendekkend tarief. Bij het vaststellen van de leges gaat dit onderdeel op in een groter geheel. Daar hebben de aanvragers niks aan, die moeten een hoger bedrag betalen. Mensen met een beperking hebben toch al extra kosten. Dit komt er dan weer bovenop en zo stapelen alle kosten.Wat vinden wij hiervan
- Wij vinden dat de GPK goedkoper moet worden. Zeker omdat deze in de omliggende gemeenten ook goedkoper zijn.
- Het zou goed zijn als hiervoor ook Sociaal Beleid zou zijn.Men zou o.a. ook kunnen kijken naar de keuringskosten; de meeste mensen hebben een medisch dossier.
Over het algemeen hebben we een goede samenwerking met de gemeente. We zullen als Platform Gehandicaptenbeleid en ASD gezamenlijk het College en de Gemeenteraad verzoeken om de tarieven voor deze basisvoorziening nog eens aan de orde te stellenen te verlagen. Gemeenten zijn verplicht mensen met een beperking te betrekken bij beleid, dat is vastgelegd in het VN-verdrag Handicap. Mede in het kader van de implementatie van dit Verdrag zouden de kosten voor deze basisvoorziening aangepast kunnen worden. Zoals u ziet hebben wij met betrekking tot dit onderwerp een interview gehad met het AD en RTV Utrecht:
Wilt u graag uw mening geven? Of ons uw ervaring vertellen? Mail dan gerust naar:
Info@gehandicaptenbeleidvhl.nl
Europees Kampioenschap Rolstoelbasketbal 2023 in Rotterdam Ahoy
Het EK 2023 in de A-divisie voor vrouwen en mannen zal gehouden worden in Rotterdam als onderdeel van het allereerste European Para Championship (EPC). Plaats van handeling wordt Ahoy.
De organisatie van het basketbalevenement zal in handen zijn van de stichting Basketball Experience Nederland (BEN) in samenwerking met de Nederlandse Basketball Bond. “Namens BEN en de NBB wil ik zeggen dat we vereerd zijn om als gastheer van het EK in 2023 op te mogen treden. In 2019 hebben we het EK voor vrouwen in Rotterdam georganiseerd en nu zullen we daar als onderdeel van het European Para Championship het rolstoelbasketbaltoernooi voor onze rekening gaan nemen”, aldus een trotse BEN-directeur Toine Klerks.
Het is in 2023 de allereerste keer dat het European Para Championship wordt gehouden. Het is aan de stad Rotterdam om dit sportfestijn voor een flink aantal parasporten onder één dak te organiseren, waaronder boogschieten, tennis, badminton, goalbal, tafeltennis, judo, taekwondo, schieten en basketbal. Het evenement zal gaan plaatsvinden van dinsdag 8 t/m zondag 20 augustus. Voor alle sporten die op het programma staan zullen de resultaten bij het European Para Championship van groot belang zijn op weg naar de Paralympische Spelen in Parijs in 2024.
Hoofdlocatie wordt het welbekende Rotterdam Ahoy.
Kassa heeft aandacht besteed aan de verzekerbaarheid van schade aan Wmo hulpmiddelen bij Medipoint.
Dit heeft geleid tot onrust bij een aantal gebruikers. Deze onrust is niet nodig! Men heeft hierop gereageerd. Lees meer op de onderstaande website:
https://www.medipoint.nl/verzekerbaarheid-van-schade-aan-wmo-hulpmiddelen.
Er bereiken ons berichten dat de kou op dit moment nog niet uit de lucht is, want regelmatig horen wij dat er problemen zijn bij de mobiliteit van onze doelgroep. Naast het openbaar- en personen vervoer zijn er problemen met rolstoelen en scootmobielen. Bij aanpassing en reparaties moeten die problemen veel sneller opgelost worden. Aanbieders, leveranciers, verzekeraars, gemeenten en reparateurs zouden samen moeten werken, zodat rolstoelen op maat en scootmobielen snel en zonder mitsen en maren gerepareerd of vervangen worden.
Vaak weten mensen niet hoe lang het duurt voor hun rolstoel wordt gerepareerd als die stuk gaat. De wachttijd op reparatie kan sterk verschillen, afhankelijk van de leverancier en de soort rolstoel en de wachttijd is te lang. Daarnaast laat de kwaliteit van de reparatie soms te wensen over.
Ze moeten ook kunnen rekenen dat een ander passend hulpmiddel beschikbaar is wanneer hun eigen hulpmiddel wordt gerepareerd of tijdelijk niet leverbaar is.
Hulpmiddelen vergroten de kwaliteit van leven en de gevolgen zijn groot voor mensen die te maken hebben met een niet of niet goed werkend of slecht passend hulpmiddel. Zij kunnen soms letterlijk de straat niet meer op, kunnen niet naar school of werk en missen contacten buiten de deur.